Παθολογική Ογκολογία

Τα τελευταία χρόνια έχουν ειπωθεί διάφορες ανυπόστατες θεωρίες για το εάν η ομοιοπαθητική θεραπεία μπορεί να αντικαταστήσει  την συμβατική ογκολογική θεραπεία. Η απάντηση είναι ΟΧΙ και ιδίως σε είδη καρκίνων τα οποία ανταποκρίνονται στη συμβατική ογκολογική θεραπεία. Η ομοιοπαθητική θεραπεία δεν ενδείκνυται ως μονοθεραπεία στην αντιμετώπιση ογκολογικών παθήσεων.

Η κύρια θέση της Ομοιοπαθητικής στην ογκολογία είναι συμπληρωματική και αφορά τη μείωση των επιπλοκών της Χημειο – Ακτινοθεραπείας και στην αύξηση της ψυχοσωματικής ευεξίας και επιπέδου υγείας των ασθενών.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει αυξηθεί κατά πολύ η χρήση ομοιοπαθητικής αγωγής και φυτοθεραπείας ως συμπληρωματική ιατρική παράλληλα με τη συμβατική θεραπεία, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία κ.τ.λ.

Τέλος, ενώ η ομοιοπαθητική θα λέγαμε ότι δε χρήζει παρενεργειών, αντιθέτως η Βότανο – Φυτοθεραπεία προκαλεί παρενέργειες και συνέργειες με τις συμβατικές θεραπείες. Όπως και να έχει η Συμπληρωματική θεραπεία, με ομοιοπαθητική και φυτοθεραπεία, θα πρέπει να δίδεται από ιατρό και μόνο και μάλιστα ειδικό επί της πάθησης, διότι πρόκειται για λεπτούς ιατρικούς χειρισμούς σε πολλές περιπτώσεις στα τελευταία στάδια ζωής του ασθενούς.