Τι θα πρέπει να αποφεύγει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της Ομοιοπαθητικής Αγωγής

Συχνά κατά την διάρκεια της ομοιοπαθητικής αγωγής συνιστάται να αποφεύγονται στη διατροφή μας καφές, αναψυκτικά με καφεΐνη (cola), μέντα και σε λιγότερες περιπτώσεις ξύδι, κανέλα, μαύρο τσάι.

Η αλήθεια είναι ότι η αντιδότηση της ομοιοπαθητικής αγωγής απ’τις παραπάνω τροφές εξαρτάται κυρίως απ΄το είδος της ομοιοπαθητικής αγωγής που λαμβάνει ο ασθενής και από την ιδιοσυγκρασία του. Είναι κατανοητό λοιπόν ότι ο θεράπων ομοιοπαθητικός ιατρός σε κάθε περίπτωση αποφασίζει για τις διατροφικές συνήθειες που θα πρέπει να αποφεύγονται.

Επίσης, υπάρχουν και κάποια χημικά φάρμακα που δεν συνίσταται να συγχορηγούνται με την ομοιοπαθητική αγωγή, τα οποία είναι, τα οπιούχα αναλγητικά ( Lonarid, Lonalgal κτλ.), κορτιζόνες, οι ορμόνες (αντισυλληπτικά κτλ.), κάποιες αντιβιώσεις και γενικότερα ανοσοκατασταλτικές χημικές θεραπείες.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τακτικές συγχορήγησης ομοιοπαθητικών φαρμάκων και των παραπάνω συμβατικών θεραπειών. Συμπερασματικά ο θεράπων ομοιοπαθητικός ιατρός είναι υπεύθυνος για τον τρόπο συγχορήγησης της ομοιοπαθητικής αγωγής με τα συμβατικά φάρμακα, είναι δεδομένο λοιπόν ότι ο ομοιοπαθητικός ιατρός θα πρέπει να είναι άριστος γνώστης της κλασικής και της ομοιοπαθητικής φαρμακολογίας.